Zpráva o činnosti předsedkyně ČSV

07.04.2017 13:25

Zpráva o činnosti předsedkyně ČSV

22. 11. 2016 – 24. 3. 2017

 

Přehled schůzek

22. 11. proběhlo jednání s JUDr. Ovčarikem ze ZO Slaný, předmětem jednání bylo vysvětlení záležitostí se založením nové ZO Knovíz, ke které však není OO Kladno nakloněna.

23. 11. se konalo jednání Kulatého stolu na Úřadu vlády s tématem invazivní nepůvodní druhy, zde padl příslib ministra životního prostředí, že bez hospodářů v krajině se nic nerozhodne,

24. 11. jednání společenstev Agrární komory v Hradištku - schvalování kandidátů pro volby do představenstva a dozorčí rady Agrární komory. Včelaři ještě neměli v AK žádné zastoupení.

26. 11. seminář Sekce komerčních včelařů – proběhla diskuze na téma „Rok ve funkci předsedkyně“.

1. 12. se konala informativní schůzka s Dozorčí radou Včelpo,

2. 12. na svazu proběhla návštěva p. Stříteského - dokumentaristy, který má zájem natočit film o včelách. Žádal o finanční prostředky. To však za současné situace po schválení rozpočtu není možné, jsme schopni nabídnout odborné poradenství, případně pro příští rok 2018 pamatovat na projekt v rámci rozpočtu dotace NNO.

6.12. pokračování VH Včelpo (začátek 18.11.)

8. 12. se konal v Poslanecké sněmovně tradiční Medový večer, více informací bylo uveřejněno na webu a ve Včelařství.

10. 12. proběhlo jednání se zástupcem Kooperativy p. Ing. Křížkem – možnost uzavření pojistných smluv pro jednotlivé včelaře – za 150,-/ jedno včelstvo. Pro členy svazu, kteří za 7 Kč na včelstvo, mají škody kryté Svépomocným fondem, by to nebyla lákavá nabídka.

12. 12. proběhlo jednání na MŽP ohledně novely zákona o ochraně přírody a vytvoření národního seznamu nepůvodních invazivních druhů (NID). Vytvoření NID prosazuje MŽP, existuje unijní seznam, ten je závazný pro všechny státy EU. Národní seznam nad rámec je věcí každé země, zda jej vytvoří.

14. 12. bylo svoláno jednání ve VS Rosice, kde byli účastni zástupce OO Brno-město, a OO Brno-venkov v souvislosti s tím, že nebyl schválen správce a bylo třeba situaci řešit. Smlouvu o využití VS Rosice bylo třeba uzavřít do konce roku 2016, a tak se stalo. Je

uzavřena smlouva o spolupráci, je uzavřena smlouva se správcem, byli zvoleni zástupci účastníků do Rady, která rozhoduje o plánu práce ve VS Rosice a dalších zásadních věcech užívání stanice.

16. 12. se konalo jednání na MZe u náměstka Dolejského a ředitele odboru Šímy – chtějí na NID akát, ČSV to odmítá. Další jednání proběhlo 12. 1 na Úřadu vlády.

19. 12. jednání s náměstkem Adamcem a Mlynářem v Nasavrkách. Po ukončení jednání Správní rady SOUV-VVC, o.p.s. byl Ing. Žižka informován ohledně Včelpa, tj. zejména o důvodech povolení vydaném Včelpu k dovozu medu ze zahraničí kromě Ukrajiny.

20. 12. se na svazu uskutečnila schůzka s Dominikem Haškem s nabídkou sponzorování činnosti svazu (1 Kč z každého prodaného nápoje Smarty, se kterým přijde Dominik Hašek na trh, by se rozdělila mezi myslivce, rybáře a včelaře).

21. 12. Jsem se spolu s tajemníkem zúčastnila každoročního setkání svazů u premiéra Bohuslava Sobotky. V rámci jednání jsme požádali o podporu hlavně finanční v projektu plošného vyšetření měli na MVP.

22. 12. proběhl na svazu seminář soudních znalců. Bohužel zúčastnili se pouze čtyři.

28. 12. Ukončení VH Včelpo,

3. 1. se konalo jednání Komise Svépomocného fondu,

5. 1. se konalo jednání na SZIF – obsahem jednání bylo vytvoření postupu při vratkách financí. K tomuto tématu bylo jednáno ještě 31. ledna.

12. 1. proběhlo jednání na úřadu vlády – nepůvodní invazivní druhy,

13. 1. jsem se zúčastnila výroční schůze OO Jeseník,

17. 1. proběhla na svazu schůzka s auditorkou pí. Gabrielou Bartošovou, zájemkyně o práci v ekonomické komisi, poté proběhlo na svazu jednání se SZIF o dalším postupu v úpravě podmínek NV č. 197/2005 Sb. – formuláře, vzdělávání. Odpoledne následovala schůzka s Ing. Vytlačilem ohledně aktualizace pojistných smluv.

19. 1. se konala informativní schůzka s náměstkem Ing. Patrikem Mlynářem a ředitelem odboru Ing. Žižkou MZe,

21. 1. seminář prohlížitelů v Nasavrkách,

27. 1. výroční schůze a přednáška v ZO Přibyslavi.

28.1. výroční schůze a přednáška v ZO Nýrsko.

31. 1. jednání se SZIF – vratky a jejich vymáhání. Dále 31. 1.

proběhla schůzka s paní Jiráskovou z MZe – náhrady za mor – MZe připravuje v souvislosti s novelizací aktuálního ceníku článek do časopisu Včelařství. Pravděpodobně vyjde ve Včelařství č. 5/2017.

1. 2. se konala schůzka na MZe – plošné kontroly a monitoring medu. Iniciovala to APV, opět byla otevřena otázka ztekucování a pastování medu: APV zastává názor, že jde o zpracování a nepatří to do prodeje ze dvora. Podle výkladu SVS jde o prvovýrobu. Odpoledne dne 1. 2. účast na výroční schůzi spojené s přednáškou v Hořovicích,

2. 2. proběhlo na svazu jednání legislativní komise, ten den odpoledne se konala schůzka s pracovníky MZe, kteří společně se zástupci ČSV připravují a organizují medové snídaně s dětmi. O projekt je velký zájem, ČSV zajišťuje lektory.

4. 2. proběhla v organizaci ZO Vyškov přednáška, výroční schůze a oslavy 120 let výročí vzniku.

10. 2. jsem se zúčastnila Včelařského plesu OO ČSV Náchod.

14.2. jsem se zúčastnila semináře Asociace profesionálních včelařů, kde byly projednány zejména rozdílné názory ČSV a APV v oblasti prodeje medu ze dvora, zákona o daních z příjmů a zásad pro poskytování podpor MZe (1.D).

18.2. účast na výroční schůzi ZO Týnec nad Sázavou

22.2. dopoledne školení řidičů, od 13 hodin schůzka na MZe ke schválené novele plemenářského zákona

2.3. jednání s auditorem o účetní závěrce svazu za r. 2016

4.3. výroční schůze ZO Nové Strašecí

6.3. účast na jednání komise pro práci s mládeží,

7.3. přijetí ukrajinské delegace na svazu

9.3. jednání legislativní komise

11.3. seminář v Mělnickém Vtelně, jezdím tam pravidelně každý rok, tentokrát již po 13.

12.3. výroční schůze ZO Hradečno

15.3. účast na soudním jednání při zastupování člena OS Strakonice

18.3. přednáška ZO Klatovy

21.3. jednání s Českou rostlinolékařskou společností ve věci spolupráce v oblasti ochrany včel.

23.3. přednáška o ochraně včel na výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem

24.3. Valná hromada společnosti Včelpo, spol. s r.o.

 

Práce na sekretariátu

Kromě uvedených jednání a schůzek úterky jsou mé úřední dny, odpovídám na množství dotazů, právnička svazu v podstatě po podání výpovědi přestala pravidelně fungovat, v únoru byla na nemocenské, a tak právní záležitosti jsem v podstatě převzala já. Veškerá pošta na právní oddělení je přesměrována na mě, včetně dotazů pokládaných prostřednictvím webu.

Registrace organizačních jednotek ve spolkovém rejstříku převzala studentka. Správu majetku převzala nová zaměstnankyně p. Miškovská, která částečně posílí i odborné oddělení stejně jako Ing. Křížek. Sekretariát jako celek ještě stále není ve všech pracovních pozicích stoprocentně funkční. Špatně funguje oddělení redakce a odborné oddělení a to počínaje vedoucím Ing Holienčinem. Tato nefunkčnost trvá již delší dobu a i přes postihy na odměnách se výkon nelepší. PRV pověřilo tajemníka tuto záležitost personálně řešit.

 

Včelpo

Prosinec 2016 probíhal ve znamení řešení společnosti Včelpo z hlediska splnění podmínek pro vstup do insolvence. VH byla dvakrát přerušena a na základě předloženého materiálu a doporučení auditora bylo nakonec rozhodnuto pokračovat v činnosti. Bohužel spolupráce od této doby s jednatelem společnosti čím dál více vázla. Nekomunikace, nespolupráce, neplnění zadaných úkolů. Situace vyvrcholila na včerejší valné hromadě, kterou jednatel svolal. Materiály k projednání zaslal členům VH 2 dny před konáním. Na jednání DR o týden dříve nepředložil žádný materiál k projednání a na jednání VH se omluvil z rodinných důvodů. Za této situace, kdy VH nemá potřebné informace, není přítomen jednatel, kdy není k dispozici názor DR na výsledky hospodaření, když se s nimi nemohli členové seznámit, právní zástupce jednatele, který byl přítomen jednání VH nemohl pochopitelně fundovaně odpovídat na dotazy členů VH, dospěla VH k rozhodnutí, že další spolupráce není možná a jednatele odvolala. Současně jmenovala jednatele nového Miroslava Kováře, který okamžitě do funkce nastoupil. Budou následovat inventury, zmapování stavu společnosti a ČSV vyhlásí příští týden výběrové řízení na jednatele. Nově jmenovaný jednatel by měl zajistit vedení společnosti po dobu, než bude vybrán jednatel ve výběrovém řízení. Někteří z Vás mohou namítat, že to mělo být provedeno již dávno. Ale

všechno má svůj čas. Musíte k rozhodnutí dospět na základě nějakých poznatků, nikoli na základě toho, že si to někdo přeje. Důležité je také mít okamžitou náhradu, která okamžitě naskočí a chod společnosti zabezpečí alespoň po dobu, než bude vybrána ta nejvhodnější osoba ve výběrovém řízení.

 

Změna plemenářského zákona

Prošli jsme si hektickým obdobím od prosince 2016 do cca února 2017, kdy jsme vysvětlovali, „proč kraňka“ ať již poslancům, senátorům, novinářům atd. Myslím, že to je velký úspěch, že se svazu podařilo uchránit plemeno kraňky prostřednictvím navrhované změny tak, že plemenitbu u nás lze provádět jen plemenným materiálem včely medonosné kraňské. Dovozy jiných plemen nejsou možné.

 

Seminář APV

Na tomto semináři byly diskutovány tři priority členů svazu

* Prodej medu ze dvora

* Osvobození od daně z příjmů

* Dotace

Tyto priority bohužel nejsou prioritami APV, naopak APV se staví proti.

1. Problém ztekucování a pastování medu APV vnímá jako zpracování medu, s čímž souvisí názor, že již nejde o prodej medu ze dvora, ale činnost, která by měla být registrována.

S ohledem na nařízení ES č. 852/2004 a 853/2004 názor SVS je takový:

* V případě ztekucení medu se nejedná o zpracování, tj. není změněna jeho struktura a vlastnosti, zahříváním se podstatně nemění původní produkt, zůstává zachováno původní složení medu včetně aktivity enzymů tak, jak je tomu u medu, který je vytočen z plástů.

* V případě, že k pastování dochází v prostorách včelaře (na stanovišti, v hospodářství apod.), i když se mění med tím, že nekrystalizuje, považuje se tato činnost za prvovýrobu – primární produkci. Kdyby k pastování docházelo mimo prostory včelaře, jedná se již o zpracování ve smyslu uvedených nařízení.

2. Pozměňovací návrh poslankyně Ivany Dobešové k návrhu zákona, kterým se mění zákon 586/1992 Sb., o daních

z příjmů ve znění pozdějších předpisů ( sněmovní tisk č. 873) z podnětu APV:

Vyškrtnutí věty v §10 odst. 3 písmeno a) za středníkem, která zní:

"přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 60, je částka 500 Kč na jedno včelstvo "

Škoda, že na jednání semináře nedošlo k žádné dohodě, právě naopak o uvedené změny bude APV i nadále usilovat.

 

Návštěvy a přednášky na výročních schůzích

Téměř každý víkend jsem zajížděla buď na přednášku, nebo na výroční schůzi, seminář. Je to sice velmi časově náročné, ale mám tak zpětnou vazbu, poznatky, ke kterým bych se v Křemencové nedostala. Členové jsou rádi, že se mohou pochlubit, jak jejich ZO funguje, co všechno dělají, jak léčí, jak dobře spolupracují s obcemi a kraji apod. Oceňují, že se o ně zajímá vedení svazu, že se situace zklidňuje, a já alespoň vidím, že má práce má smysl.

 

25.3.2017

Mgr. Jarmila Machová

předsedkyně Českého svazu včelařů, z.s.