Silně zateplený úl

03.03.2016 10:51

Jedná se o reakci na kritiku silného zateplení úlů:

V zimě včely úl nevytápějí a tedy si jednou pro vždy vyškrtněte ze svých úvah stěnu, izolaci, opocení či zvlhnutí atd. v souvislosti s chumáčem. Jestli panují takové podmínky, že se včelstvo stáhne do chumáče, to je přesně ta chvíle, kdy úl nevytápí. To je kolem +9, taky tehdy nefunguje fumigace, například, prostě se včely stáhnou do chumáče. To je zima, či podzim, - včely neplodují.

Patrně reagují na slunovrat a jakmile začnou plodovat, nároky na teplo včelstva stoupají až nastane chvíle, kdy včelstvo úl začne vytápět. Tehdy, polopatě tehdy je potřeba izolace. Jen tehdy a pak ještě v jednom, dle mého nezanedbatelném případě.

U toho se pozastavím, sice to odb. literatura popisuje, včelaři to ale nějak, ví Bůh proč ignorují.

Vážení, napadlo někdy někoho co nastane ve včelstvu, když je mu "horko"? Včely mají jediný způsob, jak ochladit vnitřek úlu. Větrání to není, vzduch může být horký nad oněch cca +36 což je teplota smrtelná pro plod a tedy větrání fakt nepomůže. Ono nepomůže ani když je teplota vnějšího vzduchu výrazně nižší, v úle vzniká neustále metabolické teplo. Jediným způsobem, jak může včelstvo regulovat, přesněji snížit teplotu vnitřku úlu je odpaření vody. Odpařením vody dojde k jevu, kde se teplo zdánlivě ztratí do tzv tepla skupenského. Na tomto principu fungují všechny lednice a klimatizace. Jestliže se v nějakém prostoru nechá odpařit nějaká kapalina, pojme při tom do sebe ze svého okolí určité množství tepla. Takto vzniklý "plyn" se odvede někam mimo onen prostor a ve chvíli, kdy tento "plyn" zkondenzuje zase na kapalinu, uvolní se přesně stejné množství tepla (každá lednice zezadu hřeje).

Včelstvo tedy přináší do úlu vodu, tam jí nechá odpařit a vzduch nasycený vodní párou odvětrá. A tak pořád dokola. Čím tepleji je venku, tím intenzivněji musí včely nosit místo nektaru nebo medovice vodu. To bude to kouzlo silně zateplených úlů Ing.Smělého.

Mírně poupravený příspěvek č. 384 ve Včelařském fóru od autora tom.50