Projev předsedy ZO z členské schůze 25.1.2017

13.02.2017 11:44

Pro ty, kteří nemohli být na členské schůzi a mají zájem si přečíst projev předsedy, je zde v plném znění:

 

Vítám všechny přítomné členy naši ZO a chtěl bych všem poděkovat za vaši práci se včelkama, především za likvidaci možných zdrojů nákaz moru včelího plodu v našem katastru – až na jednoho, který pořád nechce pochopit co je obnova díla a čistota v úlu.

 

Výbor v tomto složení pracuje přesně rok, takže je možné už i bilancovat. Myslím, že se nám mnohé podařilo i když to není ještě úplně to co bych si představoval.

    Především opomenutí zažádání o dotaci z Města v roce 2015 nám trochu svázalo ruce v roce 2016 – bez peněz se těžko organizují nějaké akce a pokud si akci má včelař zaplatit sám, nedopadá to dobře. Viz školení o chovu matek u př. Kolomého, kterého se zúčastnili pouze 3 včelaři a musím říci, ač mám na pana Kolomého svůj názor, školení a přednášku měl perfektně připravenou, zajímavou a vtipnou.

     Mám radost, že se nám podařilo využít a naplnit kvotu pro nabídnutou dotaci z Krajského úřadu MS kraje na výměnu starých úlů za nové. V letošním roce se tato dotace bude opakovat a proto naši prioritou bude, sáhnout si na co největší kus, neboť v loňském roce některé ZO nedokázaly své kvoty využít, kdežto my jsme měli větší zájem, než nám bylo schváleno. S tím musíme něco udělat.

    Jsem rád, že se už zvýšil počet návštěv našich www stránek. I když zhruba 900 návštěv za rok není žádná hitparáda, když si vezmu, že já sám jsem na stránkách v průměru jednou denně, tak už to číslo nevypadá tak dobře, když 365 návštěv je mých.

    Je skvělé, že se v upynulém roce naplno rozjelo využívání všech tří fumigačních přístrojů pro léčení varroázy. Musím říct, že i můj počáteční skeptický názor na způsob použití těchto zařízení se změnil na nefalšované nadšení. Pokud se přístroj použije ve dvou lidech a tito se sehrají, není nic rychlejšího při aplikaci léčiva. Diskutovat sice můžeme o škodlivosti použité chemie ale tuto diskuzi nechám někomu jinému, fundovanému. Účinnost je ale obrovská.

 

Teď trochu politikaření.

V dubnu jsem se s přítelem Tichým a přítelem Musilem zúčastnil Okresního aktivu v Bruntále, kde šlo hlavně o představení nové předsedkyně ČSV př. Machové a samozřejmě osvětlení problému „Včelpo“. Vystoupili zde již zmíněná Machová, nový republikový místopředseda př. Poništ a odstoupivší místopředseda př. Sciskala. Už jsem o tomto aktivu na nějaké schůzi hovořil a nebudu to tedy opakovat ale vzhledem k situaci jak se svaz dále vyvíjí se musím jen vrátit poznámkou, že už tehdy jsem měl dojem z vyjádření jmenovaných, že to lepší právě končí a horší začíná!!!

    Když jsem se pak v září „povinně“ zůčastnil krajského aktivu v Ostravě, už jsem definitivně nabyl přesvědčení, že je něco špatně. Mimo počátečního celkem srozumitelného vystoupení zástupců MS kraje o dotacích na výměnu úlů, následovalo asi dvouhodinové představení svého EGA místopředsedy Poništa, který řečněním o ničem, spíše popudil cca 100 přítomných funkcionářů základních organizací. Bylo divné, že vlastně nepustil ke slovu v té době ještě předsedu KV ČSV Sciskalu ani místopředsedkyni KV ČSV př. Vítkovou a odkázal je až do diskuze. Nedivím se, že oba jmenovaní položili ke konci roku své funkce.

      Myslím, že během tohoto aktivu neskutečně narostla nevraživost vůči př. Poništovi mezi přítomnými.

A to nemůže dobře dopadnout.

Citelné napětí v sále se sklidnilo až poté, co se vedení aktivu ujal př. Pospíšil (náš okresní předseda) a př. Segeťa.

    Musím říci, že Poništ veřejně slíbil, že veškeré materiály, ze kterých nás školil a poučoval doručí na všechny ZO ať máme z čeho čerpat. Dodnes se tak nestalo a na můj dotaz u př. Pospíšila, není tento materiál ani na okrese – jak říkám, to nemůže dobře dopadnout.

Proč jsem se ale k tomu všemu vrátil.

Mám pocit, že my tady dole jsme považováni jen za nějaké tupohlavé ovce a v Praze včechno vědí nejlíp. A "Ostravák" Poništ jim ještě pochlebuje místo toho aby hájil zájmy Ostravska. Pokud se přímo nezajímáte o dění z druhé strany, tak vlastně jedinou informaci máte jen z časopisu Včelařství, kde jak se dočítám je vše v naprostém pořádku!!?!?

     Mluvím tady o tom právě proto, že republikový výbor zase něco vymyslel a my s tím máme souhlasit. Kolegové ze ZO Bruntál s některými názory nesouhlasí a vydali otevřený nesouhlas s rozhodnutím RV ČSV, se kterým vás seznámím v závěru svého vystoupení.

 

Teď k tomu příjemnějšímu. Jak jsem již uvedl v roce 2015 se nepožádalo o dotace ale koncem roku 2016, přesně podle pravidel vyhlášených MěÚřadem jsem požádal o dotaci na činnost naší ZO v roce 2017. Nevím jak to přesně dopadne a co nám zastupitelé schválí, protože na dotace je vyčleněm zhruba milion a žádostí je za 1,6 milionu. Nicméně požádal jsem o částku 40.000,- Kč a to následovně:

  1. příspěvek na nákup dataprojektoru – pomůcka k provádění školení a besed (teď jsem si ho musel půjčit)
  2. příspěvek na zájezd k nějakému významnému včelaři nebo farmu – mám představu k chovateli matek Cimalovi
  3. příspěvek na zájezd na včelařskou výstavu – Olomouc, nebo Brno, př.Trnava
  4. příspěvek na minimálně 4 školení významných osobností v oblasti včelaření, prevence nákaz, marketingu ve včelaření apod., nad rámec dotací od ČSV, včetně pronájmu místností v našem městě.

 

Co se nám nepovedlo:

Myslím, že na webových stránkách máme ještě mnoho co zlepšovat, zvlášť kdyby kritici stránek uvedli v části forum, co se jim nelíbí a co by se mělo změnit. Nefungují správně fotografie na stránkách – musím se ještě učit.

   A dále mě trápí každoroční problém s objednáváním léčiv a vůbec celé složité administrativy kolem tohoto problému, jejich platba a rozdělování. Tady musím s nákazovým referentem najít nějaké elegantní a jednoduché řešení.

Nedaří se nám stále práce s dětma – nemáme nikoho, kdo by se o včelařský potěr postral.

 

A abych nebyl k vyšším složkám jen kritický, tak závěrem bych chtěl zveřejnit alespoň tři body z listopadového zasedání KKV ČSV Ostrava, které doufám se podaří prosadit v roce 2017.

1. Bylo navrženo aby i nadále pokračoval projekt na Obnovu úlů ale v lepším provedení – možnost přerozdělení dle požadavku okresů

2. Navržena bylo aby KÚ MSK přispíval 50% nákladů na vyšetření včelařům, kteří si dobrovolně provedou vyšetření na mor včelího plodu (víme, že povinnost teď bude co 5 let)

3. návrh na podporu vzniku malých zpracovatelů včelího vosku v obcích, případně stanovených územních celků částkou 60.000,- Kč, s tím aby v kraji vzniklo cca 50 takových pracovišť.

 

V závěru byl přečten "otevřený nesouhlas s rozhodnutím RV ČSV", který je kompletně otištěn na stránce novinky.