NESKUTEČNÉ: Včely dokážou během minuty určit, zda má člověk rakovinu

21.03.2016 23:28

21. 11. 2013

Unikátní test na rakovinu a jiné choroby přivezla na Nizozemský týden designu v Eindhovenu Portugalka Susana Soaresová. Využívá při něm včelí dělnice.

Mladé včely naučí reagovat na chemické látky v dechu člověka během deseti minut. Pak je vloží do testovací nádoby a stačí, aby osoba, u níž je diagnostika prováděna, do nádoby vydechla.

Zmíněnou nádobou je velká skleněná koule, v níž je menší skleněná komůrka. Včely jsou umístěny do větší nádoby, ale mají možnost do menší proniknout. Do ní přitom člověk – testovaná osoba – vydechne. Pokud je nemocný, jeho dech obsahuje látky, které jsou pro trénované včely atraktivní. A dělnice tak ihned přelezou do menší komůrky. Výsledek testu je pozitivní. Pokud však zůstávají ve velké nádobě a do malé nejsou přitahovány, výsledek je negativní a dotyčný je zdravý.

Soaresová včely trénuje tak, že je nejprve vystaví dechu nemocného pacienta, třeba s rakovinou kůže, a následně jim podá cukerný roztok. Včely si okamžitě vytvoří asociaci, která pro ně znamená: Cítím dech nemocného? Bude potrava. Takže když jsou tyto vytrénované včely umístěny do nádoby, reagují spolehlivě na dech člověka, jenž má zmíněnou chorobu a jehož dech obsahuje specifické látky.

Pro testování je však třeba neustále trénovat nové dělnice. Ty se totiž dožívají jen kolem dvou měsíců života. (Výjimku tvoří zimní dělnice, které žijí až půl roku.) Včelí tykadla reagují na specifické látky v dechu nemocných pacientů mnohem citlivěji než nejlepší psi.

A tento hmyz bývá nově využíván také k odhalování výbušnin. Včely jsou vystaveny pachu výbušniny a následně nakrmeny. Vytvoří si tak silnou asociaci, že tam, kde je pach výbušniny, je i cukerný roztok. V terénu pak včely neomylně přistávají na místech, kde cítí výbušninu.

Soaresová na svém webu celý projekt popisuje a tvrdí, že podle vědeckých výzkumů dokážou včely z dechu bezchybně poznat „tuberkulózu, rakovinu plic a kůže či diabetes“.