Medová aféra zná viníka, antibiotika do medu přimíchal zaměstnanec Včelpa

12.01.2016 14:03

Praha - Zakázaná antibiotika do medu společnosti Včelpo přimíchal jeden z jejích zaměstnanců. V neděli to uvedla televize Nova.

I když se zřejmě jednalo o osobní selhání, ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) bude chtít od Českého svazu včelařů, který Včelpo vlastní, systémové změny. V úterý se má proto podle Novy sejít s novou předsedkyní svazu Jarmilou Machovou.

Machová neví, kolik vzorků zaměstnanec naředil antibiotiky, ani jak dlouho to dělal, prý ale šlo o výjimečný případ. Její předchůdce v čele svazu Karel Brückler v televizi naznačil, že tímto způsobem chtěl uvedený zaměstnanec rozjet "osobní byznys".

Také Machová už dřív naznačila, že výskyt antibiotik v medu mohl být i záměr a snaha poškodit Včelpo v rámci konkurenčního boje.

Kvůli aféře s pančováním medu se nyní Český svaz včelařů potýká s vnitřními spory, někteří členové z něj odešli a zakládají si podle Novy vlastní spolky.

Vedení svazu rozhodlo koncem listopadu o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo. Reagovalo tak na zveřejnění výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa. Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Předsednictvo republikového výboru svazu v reakci odvolalo dozorčí radu Včelpa. V prosinci si svaz zvolil i nové vedení.

autor: ČTK

Můj osobní názor na článek

Celý článek je trochu zmatečný. Myslím, že to trochu popletli novináři. Med se nedá ředit antibiotiky ale jen medem se stopovýmy prvky antibiotik po léčení včelstev. Mimo EU je takové léčení běžné a také povolené. Proto má logiku vyjádření bývalého předsedy Karla Brücklera, který řekl, že si na tom někdo chtěl udělat byznys. Na Ukraině je med velmi levný. Je ale s podivem jak to, že vedení Včelpa na to nepřišlo?!?

Takže mi tady začíná smrdět jiná věc. Paní Machová vyhrála boj o post předsedy o nepatrné procento. Ještě před zvolením prohlásila, že "antibiotika v medu" mohl být akt pro poškození samotného Včelpa a Českého svazu včelařů a teď se zamyslete:

Padl předseda, který vedl svaz velmi dobře a prováděl čistky (mimochodem i Machová přišla o velmi teplé místečko na svazu).

Za to Machová v jednom článku v časopise Včelařství, po svém zvolení uvedla, že ředitele Včelpa neodvolá!!!!???

Ten by podle mne - poctivého včelaře, měl letět jako první...., pokud to ovšem nebyl předem domluvený komplot.

V článku se rovněž píše, že díky této aféře se některé kraje chtějí odtrhnout od svazu. Toto není pravda, ten důvod je podle mně, právě paní předsedkyně Machová a ne nějaká antibiotika.

Luděk Kozelský  -  pokud máte na to stejný nebo naopak diametrálně odlišný názor, neváhejte mě   kontaktovat.