Jednodruhové medy

28.08.2018 07:30

fotografie - jednodruhove medy
 

fotografie - repkovy pastovany med
Řepkový - pastovaný

barva:
 
krémově bílá
chuť:
 
zpočátku čistě sladká, po chvíli ostrá na patře s dlouhým dozvukem
vůně:
 
nepříliš výrazná medová
poznámka:
 
velmi rychle krystalizuje - během pár týdnů; vhodný na pastování
fotografie - pole s repkou
fotografie - med z ostropestrce pastovany
Ostropestřec - pastovaný

barva:
 
sytě žlutá
chuť:
 
příjemně sladká s lehce kyselým dozvukem
vůně:
 
nepříliš výrazná
poznámka:
 
je ceněn pro léčivé účinky ostropestřce - při nemocech či poškození jater
fotografie - ostropestrec
foto z Wikipedie
fotografie - akatovy med
Akátový

barva:
 
velmi světle žlutá až bíložlutá
chuť:
 
zpočátku podobná karamelu s typickým rychlým a krátkým akátovým dozvukem
vůně:
 
slabá, neznatelná, téměř žádná
poznámka:
 
díky velkému podílu fruktózy velmi pomalu krystalizuje - až za rok či dva; vhodný do kávy i čaje
fotografie - trnovnik akat
fotografie - kvetovy med
Květový

barva:
 
světle žlutá
chuť:
 
jemně sladká s pomalu nastupujícím medovým nádechem, který dlouho trvá
vůně:
 
typická vůně lučního medu
poznámka:
 
bývá z prvního medobraní; je-li bez podílu akátu, relativně rychle krystalizuje a je vhodný na pastování
fotografie - rozkvetlá stran
fotografie - medy z ostropestrce
Ostropestřec

barva:
 
žlutooranžová
chuť:
 
sladká s lehce nahořklým nádechem uprostřed
vůně:
 
nepříliš výrazná, přesto však silnější než u pastované verze
poznámka:
 
je ceněn pro léčivé účinky ostropestřce - při nemocech či poškození jater
fotografie - ostropestrec
foto z Wikipedie
fotografie - med z pomerancovniku
Pomerančovníkový

barva:
 
žlutooranžová
chuť:
 
zpočátku pouze sladká, rychle se ale mění na natrpklou s výrazným dozvukem
vůně:
 
nevýrazně natrpklá, velmi jemně
poznámka:
 
v ČR hůře dostupný
fotografie - pomerancovnik
foto z Wikipedie
fotografie - lipovy med
Lipový

barva:
 
červenooranžová
chuť:
 
rychle nastupuje lehce kořeněný typicky lipový nádech
vůně:
 
velmi typická, těžko zaměnitelná, zkrátka "lipová"
poznámka:
 
pochází jak z nektaru lípy tak i z medovice produkované ve stejnou dobu mšicí zdobnatkou lipovou
fotografie - lipa
fotografie - kvetovy smiseny med
Květový smíšený

barva:
 
červenooranžová
chuť:
 
sladká, s pomalu a jemně nastupujícím slabým kořeněným dozvukem
vůně:
 
nejvíce typická medová vůně - dá se označit jako zlatý standard
poznámka:
 
bývá z druhého medobraní - obsahuje jak nektarový tak i medovicový med; podle oficiálního označování medu neexistuje
fotografie - les a louka
fotografie - medovicovy med
Medovicový

barva:
 
černohnědá
chuť:
 
kořeněná, někdy až ostře kořeněná, s dlouhým dozvukem na patře
vůně:
 
ostře kořeněná
poznámka:
 
v některých zemích je nejoblíbenějším medem, v jiných je považován za podřadný...
fotografie - msice s medovici
fotografie - pohankovy med
Pohankový

barva:
 
černohnědá
chuť:
 
ze sladké přechází v nakyslou s výrazným dozvukem na patře
vůně:
 
skutečný gurmán se pozná podle toho, že zápach pohankového medu nazývá vůní a nepřirovnává jej k močůvce ani prasečáku
poznámka:
 
obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost a pevnost cév, velmi ceněný v lidovém léčitelství; na východ od nás jeden z nejžádanějších medů
fotografie - pohanka

Související stránky: Původ, složení, zpracování a využití medu.
Je lepší cukr nebo med?
Co dělat se zkrystalizovaným medem?

Zdroj: www.vcelky.cz