Jak zacházet s medem

09.01.2017 00:50

Včelí med světlý, tj. květový (také pod označením nektarový) brzy krystalizuje (neboli cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty) – viz dále.
Jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“?

  • Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40–50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.
  • A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení.