Doplňující informace k přemisťování včelstev

16.07.2016 21:13

Již cca 3 týdny je v celé ČR vydáváno jednotné Nařízení v ochranných pásmech.

Nový vzor Nařízení z Prahy je platný pro celou ČR, aby se sjednotily podmínky ve všech krajích.

 

Změny, které přináší:

-          Jiné podmínky přemísťování

-          důkladnější vyšetření v ochranných pásmech  (na počátku vzniku ochranného pásma a před ukončením ochranného pásma)

Ve vztahu k přesunům:

Přemístění včelstev a matek uvnitř ochranného pásma nebo do ochranného pásma z území prostého nákazy je možné jen se souhlasem Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj vydaným na základě žádosti chovatele doložené negativním výsledkem laboratorního vyšetření směsného vzorku měli. Přemísťovaná včelstva nebo matky musí být bakteriologicky vyšetřeny s negativním výsledkem na mor včelího plodu vyšetřením směsného vzorku měli ze stanoviště přemístění. V případě přemístění včelstev a matek uvnitř ochranného pásma musí být vzorek odebrán v době 2 měsíců před předpokládaným přemístěním; v případě přemístění včelstev a matek do ochranného pásma z území prostého nákazy musí být vzorek odebrán v době 12 měsíců před předpokládaným přemístěním.

 

TZN.

Při každém přesunu v ochranném pásmu a do ochranného pásma bude potřeba mít POVOLENÍ (souhlas, vydává se formou rozhodnutí) KVST vydané na základě žádosti chovatele. Povolení se vydává na základě ofic. žádosti.

Povolení se vydá jen v případě negativního vyšetření na mor, které v případě přesunů v ochranném pásmu nesmí být starší 2 měsíců a případě přísunu do ochranného pásma 12 měs.

 

Žádost by měla obsahovat např. (vzor žádosti není, toto je jen návrh)

 

 

Žádost

o povolení přemístění včelstev a matek uvnitř ochranného pásma nebo do ochranného pásma z území prostého nákazy moru včelího plodu

Žadatel :  ………………………………………………………………………………………

                                                   Jméno, příjmení, dat, nar., bydliště,  CZ  chovatele

Důvod podání žádosti:  ……přemístění uvnitř/do ochranného pásma…………………………………………………………………..

 

Přemístění z :   ……………..............................................................................................    (katastr. území obce, č. stanoviště, chovatel)                                   

do : ………………………………………………………………………………………… (kat. území obce, č. stanoviště, chovatel)

 

 

Počet přemísťovaných včelstev ( oddělků )*  : ……………………..

Výsledky laboratorního vyšetření ( na výskyt původce moru včelího plodu a varroazu včel, chovaných na stanovišti včelstev, ze kterého žadatel hodlá včelstva přesunout na jiné stanoviště včelstev, čísla lab. protokolů, laboratoř a datum vyšetření, příp. kopie lab. protokolů)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Datum : …………………………

 

Podpis žadatele : …………………………………