Republikový výbor se chystá zvýšit členské příspěvky

03.10.2016 11:04

K záměru zvýšení členských příspěvků

 

RV uložil svým usnesením členům RV informovat o záměru a důvodech navýšení členského příspěvku nejdříve pro rok 2018 ve svých okresech a základních organizacích.

 

Ke splnění tohoto úkolu zasíláme níže členům RV potřebné argumenty.

 

> Náklady spojené s členstvím, např. na administrativu, osvětu, dány především počtem členů, nikoli počtem včelstev (z příspěvku na včelstvo se hradí zejména podíl pro ZO, OO, příděl do SF).

> Navýšení se navrhuje jen pro příspěvek na člena a to o 100 Kč více, tj na 300 Kč.

> Poslední úprava příspěvku na člena ze 150 na 200 Kč se uskutečnila v roce 2001. Za ty roky se reálná hodnota částky 200 Kč znatelně snížila. Své také udělala inflace.

> Náklady na provoz organizace a vydávání časopisu (je součástí členství) se od této doby výrazně zvýšily.

> Provoz ČSV je závislý na přísunu relativně vysokých dotací od MZe ČR na činnost organizace. V současné době se dotace snižují (na r. 2016 jsme obdrželi o 5 mil. Kč méně než v minulých letech a tím se svaz ocitl tento rok ve ztrátě přes 2 miliony Kč). Do budoucna to vypadá tak, že dotace budou dále snižovány. Získávání dotací je stále více administrativně náročnější a jejich použití stále více svazováno různými omezeními. Např. dotace na publikační činnost byla podstatně snížena, podpora Včelařství podmíněna vyčleněním inzerce z obsahu časopisu. Museli jsme provést výběrová řízení na tisk, grafiku, distribuci. Organizace a zajištění výběrového řízení stálo nemalé prostředky. O obsahu časopisu, o dodavatelích tak nemůžeme svobodně rozhodovat, musíme dodržovat stanovené dotační podmínky a nikdy přes všechnu snahu nemáme jistotu, že každoroční kontroly čerpání dotace nenajdou nějaká pochybení, která např. minulý rok pochybeními nebyla, a budou následovat sankce.

> Vydávání časopisu Včelařství bychom do budoucna měli financovat z našich peněz, z členských příspěvků. Budeme jej pak vydávat po svém, s inzercí, bez obav, jestli na příští rok dotace budou nebo ne a v jaké výši, jestli kontrola něco najde nebo ne, bez obav z případných sankcí.

> Bez zvýšení členského příspěvku a bez navýšení dotací bychom museli radikálně přehodnotit výdaje, čímž by utrpěla úroveň služeb svazu směrem ke svým členům, časopis Včelařství by zřejmě bylo třeba radikálně omezit.

> Pokud se nějaká dobrá aktivita nebo produkt zruší nebo podstatně omezí, velice obtížně se znovu zavádí, obnovuje. Pamětníci vědí, jaký náklad mělo Včelařství v počátku 90. let založené na předplatném a prodeji na stánku (15 tis. ks včetně 10% remitenda), jaká byla nouze o informace, když šlo o dotace a odbornou problematiku.

> Dále je třeba provést investice do oprav a rekonstrukcí sídla svazu. Za poslední roky byly investice velmi omezeny. Budova nutně potřebuje opravy.

> Pokud chceme udržet dosavadní úroveň činnosti organizace a dále ji vylepšovat, tak je nutné členský příspěvek zvýšit.

 

RV ČSV na návrh předsednictva nechtěl na svém srpnovém zasedání 2016 rozhodovat o zvýšení členského příspěvku bez zdůvodnění, bez přípravy, bez vysvětlení argumentů všem členům svazu.

Věříme, že naši členové pochopí potřebu navýšení členského příspěvku.

 

28.8.2016 Předsednictvo RV ČSV